سرعت بارگذاری صفحات یک وبسایت یکی از مهم ترین عوامل برای جذب مخاطب و افزایش رتبه بندی در نتایج موتور های جستجو است و راه های زیادی برای کاهش دادن این زمان ارائه شده است. یکی از این روش ها، استفاده از فشرده سازی صفحات قبل از ارسال به مرورگر کاربر است که از معروف ترین آن‌ها Gzip است. اما Gzip چیست؟ چطور Gzip سرعت بارگذاری صفحات را افزایش می‌دهد؟ برای یافتن پاسخ ها همراه ما باشید.

Gzip چیست؟ ارتباط Gzip و فشرده سازی چیست؟

به فرایند کاهش دادن حجم یک فایل بدون آسیب به خود فایل را فشرده سازی می‌گویند. اصلی ترین هدف از فشرده سازی، سهولت در جابجایی اطلاعات است. شما یک فایل ۵۰۰ مگابایتی را راحت تر از یک فایل ۱ گیگابایتی می‌توانید جابجا کنید. همین شرایط در وبسایت های ما نیز قابل اجرا است.

Gzip چیست؟ آموزش فعالسازی Gzip در وردپرس

در پاسخ به سوال Gzip چیست؟ می توان گفت: Gzip یک روش برای فشرده سازی است که بیشتر برای انتقال اطلاعات در بستر اینترنت و سرور ها انجام می‌شود.در این روش، فشرده سازی بر روی فایل های متنی که در حال انتقال هستند انجام می‌شود و این فشرده سازی بر روی فایل های غیر متنی اعمال نمی‌شود. با فعالسازی Gzip در وردپرس، می‌توانید تا ۷۱ درصد فایل صفحات خود را فشرده کرده و حجم شان را کاهش دهید.

در یک وبسایت می‌توان گفت که یک صفحه از ۴ بخش اصلی تشکیل می‌شود:

  1. کد های HTML
    این کد ها را می‌توان ستون ها و پایه های اصلی برگه را تشکیل می‌دهد که به صورت متن هستند.
  2. کد های CSS
    این کد ها، به کد های HTML موجود در صفحه ظاهر و شکلی زیبا می‌دهد تا صفحه ما از ظاهر فقط متن خارج شود. تمامی این کد ها نیز متن هستند.
  3. کد های JS
    این کد ها علاوه در تغییرات ظاهری، در جلوه های بصری المان ها هم کاربرد دارند و سایت را از یکنواختی و کتابی بودن خارج می‌کند. این کد ها هم متن هستند.
  4. فایل های رسانه ای
    این فایل ها شامل عکس ها، تصاویر و سایر فایل ها هستند.

پس میتوان گفت که با استفاده از فشرده سازی Gzip، می‌توان حجم فایل ها و کد های HTML, CSS و JS را تا حد زیادی کاهش داد که این خود بر روی افزایش سرعت بارگذاری صفحات تاثیرگذار خواهد بود. این فرایند فشرده سازی Gzip به این صورت عمل می‌کند که متن های تکراری را به صورت اختصار در آورده تا از حجم کلمات اضافی در متن بکاهد که نتیجه حجم را کاهش می‌دهد.

آموزش فعال سازی Gzip در وردپرس

فعالسازی Gzip در وردپرس به دو روش افزونه و فایل htaccess انجام می‌شود که در ادامه به هر دو روش می‌پردازیم. لازم به ذکر هست که برای فعالسازی قابلیت Gzip، در صورتی که هاست شما از سرور Apache استفاده می‌کند، ماژول mod_deflate بر روی سرور نصب باشد. این ماژول توسط اکثر شرکت های هاستینگ بر روی سرور ها نصب می‌باشد و شما کافی است که با استفاده از مراحل زیر، فشرده سازی Gzip را در سایت خود فعال کنید.

فعال سازی Gzip از طریق افزونه ها

افزونه WP-Rocket، بهترین گزینه برای فعال سازی Gzip

یکی از بهترین افزونه ها در زمینه کش سایت و بالا بردن وبسایت است. برای فعال سازی Gzip کافی است که افزونه را خریداری، نصب کرده و فعال کنید. بقیه مراحل فعالسازی را خود افزونه برای شما انجام خواهد داد. افزونه WP-Rocket با استفاده از ماژول mod_deflate، کد های مربوط به فشرده سازی Gzip را در فایل htaccess موجود در هاست تان قرار می‌‎دهد.

افزونه WP Super Cache، رایگان اما قدرتمند

این افزونه یکی از افزونه های رایگان برای قابلیت کش است. برای فعال کردن این قابلیت توسط این افزونه، ابتدا افزونه را از مخرن وردپرس نصب کرده و سپس فعال می‌کنیم.

Gzip چیست؟ آموزش فعالسازی Gzip در وردپرس نصب افزونه WP Super Cache

بعد از فعالسازی افزونه، از داخل تنظیمات گزینه WP Super Cache را انتخاب کرده تا وارد محیط تنظیمات افزونه شویم. بعد از تب بالای برگه، بر روی گزینه پیشرفته کلیک می‌کنیم. در صفحه جدید از میان گزینه های موجود، گزینه “فشرده سازی برگه ها طوری که آن ها سریعتر به مشاهده کنندگان نمایش داده شود.” را انتخاب کنید.

Gzip چیست؟ آموزش فعالسازی Gzip در وردپرس تنظیمات افزونه WP Super Cache

سپس بر روی “بروزرسانی وضعیت” کلیک کنید تا تنظیمات ذخیره شود.

فعال سازی Gzip از طریق فایل htaccess

در این روش، ما کد های مربوط به فشرده سازی Gzip را در فایل htaccess وارد می‌کنیم. فایل htaccess یکی از فایل های مهم هر سرور است که دستورات مهمی درون این فایل قرار دارد. بنابراین قبل از هرگونه تغییر در این فایل، ابتدا یک نسخه از فایل را نزد خودتان نگه دارید تا در صورت هر گونه مشکل در فایل، بتوانید با فایل اصلی جایگزین کنید.

وارد پنل هاست خود شوید و بر روی گزینه File Manager کلیک کنید.

Gzip چیست؟ آموزش فعالسازی Gzip در وردپرس باز کردن File Manager در پنل هاست

فایل htaccess یک فایل مخفی است. زیرا فایل مهمی است و نباید به توسط هر کسی ویرایش شود. برای اینکه بتوانیم فایل مخفی را قابل نمایش کنیم، باید از داخل تنظیمات گزینه نمایش را فعال کنیم. برای اینکار زمانی که وارد File Manager شدید، بر روی گزینه “Setting” در نوار بالا سمت راست کلیک کنید. سپس در پنچره باز شده گزینه “Show Hidden Files (dotfiles)” را فعال کرده و بر روی “Save” کلیک می‌کنیم.

توجه : در پنل دایرکت ادمین، فایل های مخفی بدون هیچ تنظیماتی نمایش داده می‌شوند، این قسمت برای آن دسته از کسانی است که از Cpanel استفاده می‌کنند.

Gzip چیست؟ آموزش فعالسازی Gzip در وردپرس نمایش دادن فایل های مخفی در وردپرس

وارد پوشه public-html شده و بر روی فایل .htaccess کلیک راست کرده و بر روی گزینه Edit کلیک کنید. در پنجره جدید بر روی گزینه Edit کلیک کرده تا پنجره ویرایشگر برایتان باز شود.

توجه : در پنل دایرکت ادمین کافی است بر روی فایل .htaccess دوبار کلیک کنید تا محیط ویرایشگر برایتان باز شود.

Gzip چیست؟ آموزش فعالسازی Gzip در وردپرس ویرایش فایل htaccess

در پنجره باز شده باید کد زیر را در فایل htaccess منتقل کنید.

# BEGIN GZIP COMPRESSION
<IfModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file \.(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</IfModule>
# END GZIP COMPRESSION

بهتر است که در انتهای کد و در بخشی به صورت مشخص شده این کد اضافه شود.

بر روی گزینه “Save Changes” کلیک کرده و پنجره ویرایشگر را ببندید.

Gzip چیست؟ آموزش فعالسازی Gzip در وردپرس افزودن فایل فشرده سازی Gzip به فایل htaccess

فشرده سازی Gzip برای سایت شما فعال شد.

ما در این مقاله سعی کردیم تا به سوال Gzip چیست را پاسخ دهیم و روش های فعال سازی آن را برای شما بیان کنیم. اما Gzip تنها یکی از روش های افزایش سرعت وب سایت است. برای آشنایی با دیگر روش های افزایش سرعت وب سایت، مقاله افزایش سرعت سایت وردپرس را مطالعه کنید.

امتیاز شما به این مقاله