امروزه با توجه به محبوبیت کسب و کار های اینترنتی در کشور و افزایش تبادلات و تراکنش های مالی در فضای مجازی، کلاه برداری و سوء استفاده در این فضا نیز به راحتی انجام می شود. هر واحد صنفی برای افزایش میزان فروش خود و اعتماد سازی نیازمند دریافت مجوز های لازم برای کسب و کار اینترنتی خود است. در این مقاله به معرفی مجوز های لازم برای کسب و کار های اینترنتی خواهیم پرداخت و شما را با انواع آنها آشنا خواهیم کرد.
در این مقاله چه میخوانید؟
مجوز های لازم برای کسب و کار اینترنتی چیست؟
بهطور کلی هر کسب و کاری نیاز به اخذ تمامی مجوز های کسب و کار اینترنتی ندارد. مجوز های کسب و کار اینترنتی شامل دو دسته اند؛ دسته اول مجوز های عمومی و دسته دوم مجوز های اختصاصی هر صنف هستند.
مجوز های عمومی شامل مجوز هایی هستند که برای هر کسب و کار لازم هستند. مجوز اینماد (نماد اعتماد الکترونیک) از مرکز توسعه تجارت الکترونیک و مجوز پروانه کسب از اتحادیه کسب و کارهای مجازی از این دسته هستند.
دسته دوم یعنی مجوز های اختصاصی شامل همان گروه صنفی مورد نظر می باشد. طبق قانون، هر کسب و کار صنفی نیازمند دریافت مجوز یا پروانه اختصاصی همان صنف یا اتحادیه است. برای مثال کسب و کاری که در زمینه بهداشت و درمان فعالیت می کند نیازمند دریافت مجوز اختصاصی از وزارت بهداشت و درمان پزشکی است.
آیا گرفتن مجوز کسب و کار اینترنی ضروری است؟
بهطور کلی هر کسب و کاری که در فضای مجازی فعالیت خود را آغاز می کند باید مجوز های لازم را از مراجع مختلف دریافت نماید. شاید بتوان بدون مجوز هم فعالیت کرد اما نکته حائز اهمیت اینجاست که فعالیت بدون مجوز فرایند اعتماد سازی کاربران را دچار مشکل می کند. بسیاری از کاربران هنگام خرید از فروشگاه های اینترنتی یا خدمات مختلف، ابتدا به مجوز های آن سایت یا اپلیکیشن نگاه کرده و سپس خرید خود را نهایی می کنند.
وجود مجوز کسب و کار اینترنتی برای استفاده امن و بدون استرس از بستر خدمات و یا فروش کالا در فضای مجازی است. در صورتی که شما از کسب و کاری که مجوز های لازم برای کسب و کار اینترنتی را نداشته باشد خریدی انجام دهید، پیگیری شکایت شما درصورت اعلام کلاه برداری، به سختی انجام خواهد شد. در برخی از موارد این شکایات قابل پیشگیری هم نیستند!
داشتن مجوز برای کسب و کار اینترنتی حداقل کاری است که می توانید انجام دهید تا نارضایتی کاربران را از محصولات یا خدمات خود کاهش دهید. پس برای اینکه اعتماد مشتریان را بدست بیاورید خیالشان را با داشتن مجوز راحت کنید.
انواع مجوز در زمینه کسب و کار اینترنتی
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره مختصری کردیم، مجوز های کسب و کار اینترنتی به دو دسته عمومی و اختصاصی تقسیم می شوند. نسبت به نوع کاری کسب و کار خود در فضای مجازی باید دقت کنید که چه مجوزی را باید از مرجع مربوطه اخذ نمایید. در زیر لیست مجوز های لازم برای کسب و کار اینترنتی را با توضیحات مربوطه و مدارک لازم جهت صدور آنها برای شما آوردهایم.
۱.مجوز اینماد یا نماد اعتماد الکترونیک
اینماد یا همان نماد اعتماد الکترونیکی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک صادر می شود. این مجوز جزء مجوز های عمومی برای هر کسب و کار اینترنتی است. همه کسب و کارهایی که در اینترنت قصد فروش کالا یا خدمات را دارند، می بایست برای فعالیت رسمی و قانونی این مجوز را دریافت نمایند. برای آگاهی از میزان اهمیت دریافت اینماد مقاله الزامی شدن اینماد برای دارندگان و پذیرندگان درگاه پرداخت می تواند برای شما مفید باشد.
اگر فعالیت شما اختصاصی باشد یعنی نیازمند دریافت مجوز دیگری از صنف خود باشید، هنگام مراحل صدور مجوز اینماد، به شما اعلام خواهد شد که نیازمند چه مجوزی از چه مرجعی هستید. توجه داشته باشید وبسایت های شخصی نیازمند دریافت این مجوز نیستند.
این مجوز ضروری ترین و معمول ترین مجوز خصوصاً برای فروشگاه های اینترنتی محسوب می شود. اکثر کاربران قبل از خرید از فروشگاه اینترنتی ابتدا در پایین سایت بدنبال نماد این مجوز در سایت هستند و اگر این مجوز را پیدا نکنند احتمال انصراف از خرید آنها بسیار بالاست.
شما پس از طراحی سایت خود، میتوانید اینماد خود را از طریق لینک https://enamad.ir/ دریافت کنید
انواع نماد اعتماد الکترونیک
- نماد موقت
نماد موقت برای کسانی که قصد دارند به سرعت وبسایت خدماتی یا فروشگاهی خود را راه اندازی و در کمترین زمان مجوز اینماد را دریافت نمایند صادر می شود. در واقع برای اخذ نماد موقت کمترین زمان بررسی و پردازش روی وبسایت شما انجام خواهد شد.
- نماد دائم تک ستاره
نماد دائم تک ستاره به کسب و کارهایی داده خواهد شد که بررسی لازم روی وبسایت آنها توسط کارشنان مرکز توسعه تجارت الکترونیک انجام شده و مورد تأیید سامانه نماد اعتماد الکترونیک می باشند. اگر ابتدا مجوز موقت را دریافت کرده باشید، برای دریافت نماد تک ستاره دائم باید شرایط به گونهای باشد که معیارهای لازم را جهت دریافت این نماد داشته باشید.
- نماد دائم دو ستاره
برای دریافت نماد دوستاره دائم سایت شما نیازمند داشتن گواهینامه امنیتی SSL می باشد. پروتکل HTTPS یا گواهینامه امنیتی SSL با هدف افزایش امنیت اطلاعات کاربران در سایت نصب و انجام می شود. پس برای اینکه بتوانید نماد دوستاره دائم را دریافت کنید، می بایست گواهینامه SSL معتبر روی سایت شما فعال باشد.
مدارک لازم جهت دریافت مجوز اینماد
- اطلاعات هویتی (حقیقی یا حقوقی)
- اطلاعات محل سکونت
- اطلاعات تماس فردی
- بارگذاری مدارک (کارت ملی و صفحه اول شناسنامه)
- اطلاعات تلفن همراه، تلفن ثابت و آدرس پستی به همراه احراز آنها
- اطلاعات کسب و کار به همراه احراز آنها
۲.مجوز در زمینه رسانه های دیجیتال
مجوز بعدی از مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال است. منظور از رسانه دیجیتال رسانه هایی هستند که تبادل یا انتشار محتوا در آنها، تنها به کمک ابزارهای مجهز به پردازشگر دیجیتال میسر باشد. این نوع رسانه ها شامل رسانه های برخط، مبتنی بر شبکه (نظیر شبکه جهانی اینترنت)، سرویس های مخابراتی از قبیل MMS وSMS و سایر شبکه های تبادل داده مانند بلوتوث و همچنین رسانه های مبتنی بر حامل های فیزیکی دیجیتال از قبیل بسته های نرم افزاری رسانه ای، بازی های رایانه ای و … میشوند.
این مرکز برای فعالیت خود همواره به موارد زیر اشاره کرده است:
- نظم دادن و سامان بخشیدن به فعالیت های فرهنگی دیجیتالی در سطح کشور
- تولید زیاد محصولات فرهنگی دیجیتالی مناسب با ارزش های نظام
- بالا بردن سطح آگاهی و مهارت مردم و همچنین به چالش کشیدن و استفاده صحیح از رسانه های دیجیتال.
در ادامه به دستور العمل نحوه دریافت مجوز رسانه های دیجیتال اشاره کردهایم:
- اشخاص حقیقی بایستی ابتدا به سایت saramad.ir مراجعه کنند و نسبت به ثبت نام اولیه اقدامات لازم را انجام دهند.
- پس از ثبت نام اولیه در سایت مرکز فناوری اطلاعات، به شما کلمه عبور داده خواهد شد و با استفاده از آن می توانید برای درخواست مجوز در زمینه رسانه های دیجیتال اقدام کنید.
- پس از اینکه درخواست خود را برای مجوز ارسال کردید، تیم حراست آن را بررسی کرده و نتیجه را برای شما ارسال می کند.
- اگر نتیجه تیم حراست برای درخواست مجوز مورد تایید باشد، نوبت به آزمون آنلاین در زمینه قوانین و مقررات میرسد و سپس بایستی مصاحبه آنلاین نیز انجام دهید. آزمون آنلاین شامل ۱۲ سوال می باشد که وقتی در حدود ۱۵ دقیقه برای آن در نظر گرفته شده است و زمان مصاحبه نیز ۱۰ دقیقه می باشد.
- در پایان نیز علاوه بر گرفتن نمره قبولی در آزمون آنلاین و استعلام از مراجع ذی صلاح باید کمیته تخصصی نیز اظهار نظر کرده و سپس برای اظهار نظر پایانی منطبق با آیین ساماندهی در کارگروه فرهنگی دیجیتال مورد بررسی قرار گیرد و پس از تایید شدن به شما مجوز ۵ ساله می دهند.
۳.مجوز نشان ملی ثبت (ساماندهی)
یکی دیگر از مجوز های لازم برای کسب و کار های اینترنتی مجوز نشان ملی ثبت یا ساماندهی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. اخذ این مجوز بیانگر این است که محتوای وبسایت شما از نظر فرهنگی و اخلاقی تأیید شده است. مزیتی که این مجوز به همراه اینماد دارد این است که اگر وبسایت شما از مرکز فیلترینگ ایران فیلتر شود، قبل از آن به شما از طریق اساماس اطلاع رسانی لازم انجام خواهد شد.
همچنین کسب و کارهای فروشگاه اینترنتی برای دریافت این مجوز ابتدا باید مجوز اینماد(نماد اعتماد الکترونیک) را دریافت و سپس اقدام به دریافت این مجوز کنند. از طریق وبسایت https://samandehi.ir/ برای ثبت نام و دریافت این مجوز اقدام کنید.
مدارک لازم جهت دریافت مجوز نشان ملی ثبت
- اطلاعات هویتی (حقیقی یا حقوقی)
- اطلاعات رسانه شما
۴.مجوز نظام صنفی رایانه ای
همه شرکتها قبل از شروع فعالیتهای طراحی، تولید، راهاندازی، توسعه، مشاوره، پشتیبانی و آموزش سیستمهای نرم افزاری، شبکههای اطلاعرسانی و … لازم است، بعد از ثبت شرکت طبق قانون تجارت، به نظام صنفی استان خود مراجعه کرده و مجوز فعالیت خود را اخذ نمایند.
مدارک لازم جهت دریافت مجوز نظام صنفی رایانهای
- کپی روزنامه رسمی آگهی تاسیس شرکت
- تصویر روزنامه رسمی آگهی کلیه تغییرات
- کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل
- کپی مدرک تحصیلی مدیرعامل
- کپی کارت ملی همه اعضای هیئت مدیره
- کپی اساسنامه
- کپی آخرین اظهارنامه مالیاتی
- کپی لیست بیمه
- ارائه تصویر آخرین رتبهبندی شورای عالی انفورماتیک
- کپی لوگو و گواهی ثبت
۵.مجوز اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی
برای مراحل صدور پروانه کسب و کار مجازی باید بیان داشت که این فرآیند شامل راه اندازی کسب وکار مجازی توسط متقاضی مطابق چک لیستهای مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، ثبت تقاضا توسط متقاضی در سامانه ای نماد، ارجاع تقاضای کسب وکار مشمول قانون نظام صنفی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بلافاصله پس از ارزیابی و بر اساس فهرست مرکز اصناف و بازرگانان ایران به سامانه اصناف، بارگذاری مدارک مندرج توسط متقاضی در سامانه اصناف حداکثر ظرف مدت سه ماه پیش از قبول تقاضا، تکمیل پرونده توسط اتحادیه، صدور و تسلیم پروانه کسب پس از تطبیق مدارک بارگذاریشده با اصل آن به منقاضی حداکثر ظرف ۱۵ روز و ارسال مشخصات پروانه کسب به سامانه ای نماد و اعطای نماد اعتماد الکترونیکی همزمان با صدور پروانه کسب می شود.
برای ثبت نام و اخذ این مجوز از طریق این لینک اقدام کنید.
مدارک لازم جهت دریافت مجوز اتحادیه کسب و کارهای مجازی
- ارائه نشانی دفتر کار يا اقامتگاه قانونی متقاضی.
- گواهی اداره امور مالیاتی ذیربط مبنی بر پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات قطعی شده(موضوع ماده (۱۸۶) قانون مالیات¬های مستقیم).
- گواهی گذراندن دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب وکار (موضوع بند (ن) ماده (۳۰) قانون
- نظام صنفی).
- تصوير کارت ملی برای اشخاص حقیقی و شناسه ملی برای اشخاص حقوقی و یا گذرنامه و پروانه کار براي اتباع خارجی.
- تصوير کارت پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم یا پزشکی برای آقايان كمتر از پنجاه سال سن یا گواهی اشتغال به تحصیل.
- ۶-۲- مصوبه هيات مديره براي صدور پروانه كسب به نام مدیر عامل یا یکی از صاحبان امضاء مطابق اساسنامه و آخرین آگهي روزنامه رسمي ثبت شركت(براي اشخاص حقوقي).