در این مقاله چه میخوانید؟
وبسایت یا اینستاگرام
برای رونق کسب و کارمون روی ایجاد وبسایت تمرکز کنیم یا داشتن یه پیج توی شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام؟
این سوالیه که ممکنه به ذهن خیلی از صاحبان کسب و کارها رسیده باشه.
قبل از هر چیز باید بگیم که مقایسه این دو کار درستی نیست. چون دو دنیای متفاوت با ویژگی های مختلف هست. داشتن پیج تو شبکه های اجتماعی و یا یه وبسایت هر کدوم مزایا و معایب خودش رو داره. ما سعی کردیم این نکته ها رو براتون تو این مقاله توضیح بدیم.
هزینه
ایجاد یه پیج تو اینستاگرام عملا هیچ هزینه ای نداره و خیلی سریع می تونی پیج خودت رو ایجاد کنی. اما برای ایجاد یه وبسایت باید هاست و دامنه خریداری کنی. اما این همه ماجرا نیست. چون عملا هیچ چیز تو دنیای امروزی بدون صرف هزینه به دست نمیاد.
دوست داری ملک اجاره ای داشته باشی یا شخصی؟
وقتی هزینه خرید هاست و دامنه رو برای ایجاد یه وبسایت میدی در واقع داری فضای فعالیتت توی دنیای مجازی رو خریداری می کنی. اما در مورد اینستاگرام چی؟ ثبت نام سریع و رایگان به معنی مالکیت پیج اینستاگرام نیست. پس سرورهای اینستاگرام هر موقع اراده کنن می تونن پیج تون رو غیرفعال کنن.
ظاهر ثابت اینستا و تنوع قالب در وبسایت
اینستاگرام برای همه اشخاص و کسب و کارها یه ظاهر ثابت و غیرقابل تغییر ارائه میده. اما تو میتونی وبسایتت رو طبق سلیقه شخصیت و مطابق کسب و کارت طراحی کنی. ظاهر زیبای وبسایتت میتونه توجه بیشتری رو به خودش جلب کنه.
پایداری
از قدیم توی هر دوره ای شبکه های اجتماعی مختلفی اومدن و به سرعت مشهور و محبوب شدن مثل یاهو، فیس بوک و… اما باگذشت زمان شبکه های اجتماعی جدید با ویژگی های متفاوت تر جای اونا رو گرفتن. این بعید نیست که شبکه اجتماعی دیگه ای از راه برسه و جای اینستاگرام رو بگیره.
اما در مورد وبسایت ها میتونیم بگیم که مدت زیادی هست که بدون رقیب دارن فعالیت می کنن.
فعالیت مردم توی کدوم بیشتره؟
مشخصه که حوزه شبکه های اجتماعی فعالین بیشتری داره اما اگه موشکافانه به این قضیه نگاه کنیم، حضور بیشتر دلیل بر اعتبارش نیست. بلکه صرفا بخاطر تنوع مطالب، سهولت و نبود محدودیت در استفاده از اون هست. پس میتونی برای مطرح شدن از اینستاگرام استفاده کنی اما برای فروش محصولات، جلب اعتماد، کنترل و مدیریت آسان تر کسب و کار تو فضای مجازی باید به وبسایت تکیه کنی.
خطر از دست دادن اطلاعات
وقتی برای طراحی وبسایت هاست میخری در واقع فضایی برای نگهداری اطلاعات وبسایتت خریدی. پس می تونی مطمئن باشی که همه اطلاعاتت پیش خودته و مشکلی براش پیش نمیاد. اما اگه یه پیج اینستاگرام به هر دلیلی از دست بره همه زحمت هات بر باد رفته و دستت به جایی نمیرسه.
امنیت
در صورتی که نکات امنیتی رعایت بشه تقریبا میشه گفت اشکالی برای هیچ کدوم پیش نمیاد اما امکان هک شدن یه وبسایت خیلی کمتر هست و از امنیت بالاتری هم برخورداره.
برندهای معروف و صاحبان شرکت های مختلف هم بیشتر روی وبسایت خودشون بیشتر از شبکه های اجتماعی مانور میدن.
اعتبار کدام بیشتر است؟
پیج اینستاگرام رو هر کسی می تونه داشته باشه. برای داشتنش نیاز به هزینه، مجوز و … نیست. تعداد فالورها هم ممکنه کاذب باشه و با ترفندهایی افزایش پیدا کرده باشه. پس در مقایسه با وبسایت اعتبار کمتری هم داره.
امکانات
توی وبسایت میشه اطلاعات، قیمت ها، محتوا و… رو به راحتی در صورت نیاز تغییر داد و به روز رسانی کرد. همچنین با وجود دسته بندی، کاربر خیلی راحت تر می تونه به محصول مورد نظرش دست پیدا کنه. اما توی اینستاگرام فقط میشه پست گذاشت و برای تمامی امور، خودت باید به صورت مستقیم پاسخگو باشی. مثلا اگه قیمت ها تغییر کنن و یا محصولی تموم بشه. پیدا کردن یه محصول هم توی پیج اینستا کار آسونی نیست.
پرداخت اینترنتی
اینستاگرام قابلیت اتصال به درگاه پرداخت آنلاین رو نداره. این هم کارو برای هر دوطرف سخت تر میکنه هم باعث بی اعتمادی کاربر نسبت به خرید میشه. اما وبسایت ها میتونن قابلیت اتصال به درگاه پرداخت آنلاین داشته باشن که نقطه قوتی برای اعتبار وبسایت ها محسوب میشه.
فیلتر شدن اینستاگرام
امکان فیلترینگ اینستاگرام یه امر ممکن هست. این یعنی از دست دادن فضایی که ممکنه خیلی براش زحمت کشیده باشی. اما امکان فیلتر شدن وبسایت ها وجود نداره ( یا اینکه خیلی کمه ).
عدم امکان فروش فایل و محصولات دیجیتالی
با توسعه دنیای دیجیتال و تغییر شرایط زندگی توی عصر حاضر، اهمیت فضای مجازی و کارکردهاش بیشتر از گذشته برای همه ثابت شده. توی اینستاگرام امکان فروش محصولات دیجیتالی و فایل (مثل ویدیوهای مختلف و کتاب های الکترونیکی یا اپلیکیشن ها) وجود نداره. اما وبسایت بستری رو فراهم کرده که بتونی هم محصولات فیزیکی و هم محصولات دیجیتالی و فایل رو به فروش برسونی.
دسترسی به اطلاعات مشتریان
وبسایت این امکان رو بهت میده که شماره و یا جیمیل مشتریانت رو داشته باشی و در صورت نیاز به صورت هدفمند براشون پیام بفرستی و همه رو از اخبار جدید، اطلاعیه ها، جشنواره های تخفیف و… مطلع کنی. (مثلا طبق علاقه مندی مشتری به محصول خاصی براش پیام بفرستی و از اخبار جدید مطلعش کنی.)
اینستاگرام علاوه بر اینکه امکان ارسال پیام گروهی نداره، امکان اتصال به پنل پیامکی هم نداره.
امکان نظارت بر فروش و بازدیدهای فروشگاه
تو وبسایت میتونی “گزارشی” از میزان فروش و بازدید از قسمت های مختلف وبسایتت داشته باشی. این باعث میشه نقاط قوت و ضعف کسب و کارت رو پیدا کنی. تمام این کارها توی اینستاگرام باید به صورت دستی انجام بشه که ممکنه خیلی ازت زمان بگیره.
نمایش بازخوردهای منفی
وبسایت بهت این امکان رو میده که نظرات کاربران بعد از تایید منتشر بشه. تازه میتونی کلمات فیلتری مشخص کنی تا اگه توی نظری از این کلمات استفاده شده بود به صورت خودکار و قبل از انتشار حذف بشه. تو اینستاگرام نظرات به محض درج شدن توی پیج منتشر میشن. این یه نکته منفی تو عملکرد اینستاگرام محسوب میشه.
نتیجه گیری
وبسایت و اینستاگرام هر کدوم مزایا و معایب خودشون رو دارن. اما اگه قصد گسترش کسب و کارتون به سمت فضای مجازی رو دارین، وبسایت قلب فروش مجازی به شمار میره و میتونه باعث توسعه و رونق هر کسب و کاری بشه. تو این مسیر، شبکه های مجازی ابزاری مفید و کمکی برای وبسایت ها برای رسیدن به این هدف محسوب میشن که شما با استفاده از این دو می تونین نسبت به رقبای خودتون پیشی بگیرین.