احتمالا می‌دانید که در دنیای وب برای جلب مشتری، باید به طراحی سایت خود توجه ویژه‌ای داشته باشید. در طراحی سایت نکات بسیاری وجود دارند که باید مورد توجه قرار بگیرند، اما یکی از نکاتی که به هیچ عنوان نباید از قلم بیفتد، توجه به روانشناسی رنگ‌ها در طراحی سایت است.

بسیاری از تحقیقات نشان داده‌اند که رنگ‌ها تاثیر زیادی در احساسات، عملکرد و حتی وضعیت جسمانی انسان‌ها دارند. این موضوع در سراسر دنیا اثبات شده است و از روانشناسی رنگ‌ها در زمینه‌های مختلف استفاده می‌شود. در بازاریابی و طراحی سایت هم می‌توانید با استفاده‌ی صحیح از رنگ‌ها، احساسات بازدیدکنندگان سایت خود را تحریک کنید و آن‌ها را ترغیب به خرید کنید. همچنین رنگ‌ها تاثیر زیادی در به یاد ماندنی بودن یک سایت دارند و کمک می‌کنند سایت شما در ذهن مخاطبان‌تان باقی بماند. تمام این نکات در طراحی سایت، توسط تیم وبداتیس بر روی پروژه ها پیاده سازی می‌شود. در ادامه این مقاله تجربیات تیم وبداتیس در روانشناسی رنگ ها مطالعه خواهید کرد. با ما در ادامه همراه باشید.

نکات مهم روانشناسی رنگ‌ها در طراحی سایت

روانشناسی رنگ ها در طراحی سایت، ۲ نکته بسیار مهم و اصلی دارد. هریک از این نکات دارای زیر بخش های بسیار زیادی هستند. در ادامه می توانید مهم ترین نکات مربوط به روانشناسی رنگ ها در طراحی سایت را بشناسید و آن ها را در طراحی سایت خود پیاده سازی کنید.

۱.بهترین ترکیب رنگ باتوجه به نوع سایت، خدمات، محصولات

همانطور که می‌دانید طراحی سایت با توجه به نوع کسب و کار انجام می شود. قطعا طراحی یک سایت فروشگاهی با یک سایت آموزشی متفاوت است. بنابراین اولویت‌ها با توجه به نوع وب سایت ممکن است تغییر کنند. درباره‌ی رنگ‌ها هم همینطور است. در طراحی وب سایت باید رنگ‌هایی استفاده شود که بیشترین تناسب را با نوع سایت و خدمات یا محصولاتی که ارائه میدهید، داشته باشد. در ادامه، به تحلیل و بررسی برخی رنگ‌های پرکاربرد (از نظر روانشناسی) پرداخته‌ایم تا شما بتوانید رنگی مناسب و مرتبط با نوع سایت‌تان انتخاب کنید.

طیف رنگ قرمز

طیف رنگ قرمز اغلب نمایانگر هیجان، انرژی، تحرک، شور و اشتیاق، عشق، اخطار و حادثه است. این رنگ به خاطر جلب توجه بالا، اغلب برای تبلیغات و امور اضطراری به کار می‌رود. جالب است بدانید که این رنگ در رستوران‌های چینی در آمریکا کاربرد فراوانی دارد و در کل به دلیل تحریک اشتها در کسب و کار‌های مربوط به غذا (اغلب در کنار طیف رنگ‌های زرد و نارنجی) استفاده می‌شود.

همانطور که گفته شد این رنگ به راحتی، تمام توجه کاربران را جلب می‌کند و برای نشان دادن تخفیفات و چیزهایی از این قبیل مناسب است. اما توجه داشته باشید که بیش از حد از این رنگ در وب سایت خود استفاده نکنید چرا که باعث خستگی چشم می‌شود.

برای مثال، صندوق‌های پستی Royal Mail در انگلستان از ترکیب طیف رنگ قرمز و مشکی برخوردارند تا تعهد و استقامت را نشان دهند. دیگر برندی که از رنگ قرمز به عنوان رنگ اصلی استفاده می کند، برند کوکا کولا است.

طیف رنگ سبز

طیف سبز یک رنگ آرامش بخش است و با عناوینی مثل طبیعت، رشد و سلامتی مرتبط است. می‌توانید از این رنگ در زمینه دارو و درمان، علم، منابع انسانی و طبیعی بهره ببرید. همچنین این رنگ توسط برند‌هایی که می‌خواهند تازه، سالم و طبیعی بودن محصولات خود (برای مثال مواد غذایی) را نشان دهند مورد استفاده قرار می‌گیرد. رستوران های زنجیره‌ای Subway به همین دلیل، بخشی از لوگوی خود را به طیف رنگ سبز اختصاص دادند. از دیگر برند‌هایی که از طیف رنگ سبز استفاده می‌کنند می‌توان به Merck (یک شرکت داروسازی آمریکایی) و John Deere (تولیدکننده ماشین آلات کشاورزی) اشاره کرد.

طیف رنگ زرد

این رنگ درخشان می‌تواند القا کننده حس خوشبختی، جوانی، سرزندگی، شادی و خوشحالی باشد. این رنگ توجه بینندگان را جلب کرده و یکی از رنگ‌های اشتها آور نیز محسوب می‌شود. بنابراین می‌توانید از آن در سایت‌های مربوط به غذا و خوراکی استفاده کنید. همچنین این رنگ برای کسب و کار های مرتبط با کودکان مناسب است. طیف رنگ زرد هم مانند طیف رنگ قرمز از انرژی بالایی برخوردار است اما زیاده روی در استفاده از این رنگ می‌تواند چشم مخاطبان را اذیت کند. لازم به ذکر است که رنگ زرد در طیف‌های مختلف، معانی گوناگونی دارد.

شرکت Nikon از رنگ زرد در طیف روشن برای نشان دادن شور و گستردگی دانش و مهارت استفاده می‌کند. برند McDonalds نیز از این رنگ در کنار طیف رنگ قرمز استفاده می‌کند.

طیف رنگ آبی

طیف رنگ آبی معمولا برای جلب اعتماد به کار می‌رود. این رنگ نماد امنیت، اعتبار، اعتماد، خرد و آرامش است. توجه داشته باشید که این رنگ، اشتها را کاهش می‌دهد و برای کسب و کار‌های مربوط به غذا مناسب نیست. این رنگ اغلب برای امور مربوط به تکنولوژی استفاده می‌شود اما می‌تواند در زمینه‌های بهداشتی، اداری و موسسات مالی هم کاربرد داشته باشد.

برند‌هایی که از طیف رنگ آبی استفاده می‌کنند عبارتند از: United Airlines (شرکت هواپیمایی آمریکایی)، Nokia و Dell

طیف رنگ صورتی

طیف رنگ صورتی به یک رنگ دخترانه معروف است و معمولا برای سایت‌هایی کاربرد دارد که مخاطبان آن‌ها خانم هستند. البته لزوما اینطور نیست؛ برای مثال Baskin Robbins یک فروشگاه زنجیره‌ای و جهانی در زمینه‌ی فروش بستنی است. این برند از رنگ‌های صورتی و آبی در طیف روشن استفاده می‌کند و با این روش، شیرینی محصولات را همراه با انرژی مثبت نشان می‌دهد.

این رنگ می‌تواند کمی حالت عاشقانه و رمانتیک به سایت بدهد و گاهی هم نمایانگر ظرافت است. لازم است بدانید که این رنگ، سایت را از فضای جدی و رسمی خارج می‌کند و اگر سایت شما نیازمند چنین فضایی است نباید از این رنگ در طراحی سایت خود استفاده کنید.

طیف رنگ نارنجی

طیف رنگ نارنجی با سرگرمی، خلاقیت، اتفاقات هیجان انگیز، تفریح، شور و اشتیاق در ارتباط است. این رنگ هم یکی دیگر از رنگ‌های اشتها آور است و برای سایت‌های مرتبط با غذا مناسب است. همچنین این رنگ، برای سایت‌های مربوط به کودکان، سرگرمی یا تفریحات جالب، گزینه‌ی خوبی محسوب می‌شود. بهتر است بدانید که این رنگ، نسبت به طیف رنگ قرمز از قدرت کمتری برخوردار است و نمی‌تواند جایگزین آن باشد. همچنین از آن جایی که این رنگ هم جزء رنگ‌های گرم محسوب می‌شود، در استفاده از آن نباید زیاده‌روی کرد چرا که چشم مخاطبان را خسته می‌کند.

از برند‌هایی که از طیف رنگ نارنجی استفاده کرده اند می‌توان به Crush (تولید کننده بین المللی نوشابه‌های گازدار)، Nick (یک شبکه‌ی تلوزیونی آمریکایی که دارای برنامه‌های مفرح و سرگرم کننده است) و Timberland (یک شرکت آمریکایی در زمینه‌ی تولید و توزیع انواع لباس، کفش و…) اشاره کرد.

رنگ مشکی

این رنگ می‌تواند مدرن، حرفه‌ای، قدرتمند، باوقار، باشکوه و پیچیده بودن را نشان دهد. در واقع این رنگ در کنار رنگ‌های گوناگون، مفاهیم متفاوتی را منتقل می‌کند. بنابراین باید به رنگی که به همراه رنگ مشکی استفاده می‌شود، توجه کامل داشت. برای مثال، ترکیب رنگ‌ مشکی با طیف رنگ قرمز، منتقل کننده‌ی حس قدرت به همراه انرژی و تحرک است. یادتان باشد که از این رنگ به مقادیر بالا استفاده نکنید چرا که ممکن است فضای سایت‌تان را بیش از حد سنگین کند و به مخاطبان استرس وارد شود.

از طیف رنگ مشکی معمولا برای صنعت مد و لباس، محصولات لوکس، خاص و گران قیمت استفاده می‌شود. از برند‌هایی که از این رنگ استفاده کرده‌اند می‌توان به Chanel و Nike اشاره کرد.

رنگ سفید

این رنگ اغلب با معنای پاکی و پاکیزگی همراه است و به طور مستقیم با پزشکی و خدمات بهداشتی، مرتبط است. رنگ سفید هم مانند رنگ سیاه می‌تواند همراه رنگ‌های مختلف، تاثیرات متفاوتی داشته باشد. ترکیب این رنگ با رنگ‌های مشکی، نقره‌ای و طلایی می‌تواند برای محصولات مدرن و لوکس مناسب باشد. اما به طور کلی، هیچ محدودیتی در استفاده از این رنگ وجود ندارد و می‌توان در هر نوع سایتی از آن استفاده کرد. این رنگ اغلب در پس زمینه‌‌ی سایت استفاده می‌شود.

طیف رنگ بنفش

طیف رنگ بنفش اغلب یادآور ثروت، قدرت و اصالت است و به عنوان یک رنگ سلطنتی شناخته شده است. گاهی هم می‌تواند نشانه‌ی جادویی و افسانه‌ای بودن باشد. این رنگ اغلب در طیف روشن در سایت‌هایی که لوازم آرایشی ارائه می‌دهند استفاده می‌شود و در کل برای سایت‌هایی که مخاطبان آن‌ها خانم هستند مناسب است. اما اگر می‌خواهید از آن در طیف تیره استفاده کنید بهتر است به مقدار کمتری استفاده شود. طیف رنگ بنفش برای سایت‌های مرتبط با کالاهای لوکس نیز مناسب است.

برند‌های Hallmark و Cadbury برای اینکه تجملی بودن محصولات‌شان را نشان دهند از طیف رنگ بنفش استفاده می‌کنند.

۲.توجه به نوع مخاطب، انتخاب بهترین رنگ برای داشت بالاترین بازدهی

معنی یک رنگ برای همه‌ی افراد یکسان نیست و رنگی که استفاده می‌کنید باید با پرسونا یا نوع مخاطبان شما تناسب داشته باشد. برای درک پرسونای مخاطبان خود، شما باید بازدیدکنندگان سایت خود را از زوایای مختلف مثل فرهنگ و ملیت، سن، نیاز مخاطبان و… مورد بررسی قرار دهید. ما در ادامه به طور مختصر در این باره صحبت کرده‌ایم.

معنی رنگ‌ها در فرهنگ های گوناگون

جدا از تعاریف روانشناسی و ذهنیت شخصی افراد، هر رنگ در ملت‌های گوناگون، معنای متفاوتی دارد. در ادامه با معنای سه رنگ‌ پرکاربرد در فرهنگ‌های مختلف به طور مختصر آشنا می‌شوید.

فرهنگ غربی (آمریکا و اروپا)
  • قرمز: در آمریکا قرمز در کنار صورتی، نماد روز عشق ورزی است. همچنین این رنگ در کنار رنگ سفید برای مراسم‌های مذهبی و در کنار رنگ سبز برای کریسمس مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • سبز: این رنگ معانی مختلفی از جمله شانس، پول، حسادت و طبیعت دارد. این رنگ در آمریکا برای آرم شرکت های مربوط به محیط زیست و بسته بندی‌ محصولات شرکت‌های بزرگ مواد غذایی نیز استفاده می‌شود. اما برخی پژوهشگران معتقدند در بعضی کشور‌های گرمسیری نباید از رنگ سبز برای بسته بندی استفاده شود و ممکن است به نشانه‌ی خطر تعبیر شود.
  • آبی: این رنگ در آمریکای شمالی معمولا برای لوگوی بانک‌ها استفاده می‌شود و نشان دهنده‌ی اعتماد و اعتبار است. در آمریکای مرکزی و جنوبی نیز با مذهب مرتبط است.
فرهنگ شرقی و اسیایی
  • قرمز: در بیشتر نقاط شرقی، قرمز همراه با سفید نشانه‌ی شادی و خوشحالی است و در جشن‌ها کاربرد فراوانی دارد. اما در ژاپن گاها به معنای خشم است و در خاورمیانه نیز برخی افراد قرمز را رنگ شیطان می دانند.
  • سبز: این رنگ در شرق معنای طبیعت، طراوت و جوانی دارد. در فرهنگ خاورمیانه یک رنگ اسلامی به شمار می‌رود و با پاکی و صداقت همراه است. اما در چین این رنگ نشانه‌ی فریب و تقلب است و نباید برای بسته بندی‌هایی که به این کشور صادر می‌شوند از رنگ سبز استفاده کرد.
  • آبی: در خاورمیانه این رنگ نماد امنیت، بهشت و معنویت است. در چین یک رنگ زنانه محسوب می شود و در هند نمایانگر قدرت است.

روانشناسی رنگ ها در سنین مختلف

اگرچه هر فردی مطابق سلیقه‌ی شخصی‌اش یک یا چند رنگ مورد علاقه دارد و شاید چندان هم با سن‌اش ارتباطی نداشته باشد اما برخی تحقیقات نشان داده‌اند که رده‌ی سنی هم می‌تواند در انتخاب رنگ‌ها موثر باشد. برای مثال نوزادان به رنگ‌های درخشان مثل زرد، سفید و صورتی بیشتر خیره می‌شوند اما با گذشت زمان، علاقه‌ی آن‌ها به زرد کم شده و به سمت رنگ‌های قرمز و آبی گرایش پیدا می‌کنند. همچنین رنگ‌های خاکستری، قهوه‌ای، سیاه و سفید در بین کودکان از محبوبیت کمی برخوردار هستند.

به طور کلی، بهتر است در سایت‌هایی که مربوط به کودکان و نوجوانان است از رنگ‌های شاد استفاده شود.

انتخاب رنگ‌ها با توجه به نیاز مخاطبان

قطعا می‌دانید که برای جلب رضایت کاربران، باید نیاز آن‌ها را تشخیص داده و برآورده کنید. در واقع تنها کلمات، خدمات یا محصولات نیستند که می‌توانند نیاز مخاطب را تامین کنند، شما می‌توانید با انتخاب یک رنگ مناسب، دقیقا همان چیزی را عرضه کنید که مخاطبان‌تان می‌خواهند.

در این مورد هم باید به نوع سایت‌تان توجه کنید. برای مثال اگر سایت شما خدماتی در رابطه با جوانسازی صورت ارائه می‌دهد، کاملا مشخص است که کسانی که به این سایت مراجعه می‌کنند می‌خواهند جوان و زیبا به نظر برسند. پس در این سایت، طیف رنگی زرد می‌تواند مناسب باشد چرا که همانطور که گفته شد این رنگ، حس جوانی و سرزندگی را منتقل می‌کند؛ و یا اگر سایت شما در رابطه با ورزش یوگا است، پس مخاطبان شما در جستجوی سلامتی و آرامش هستند. در این صورت، استفاده از طیف رنگ‌های سبز، خاکستری و یا آبی می‌تواند مفید باشد.

بهترین رنگ برای بهبود CTA یا دعوت به اقدام چیست؟

یکی از موثرترین راهکار‌هایی که می‌تواند بیننده‌ی سایت شما را به مشتری‌تان تبدیل کند انتخاب یک رنگ مناسب برای دعوت به اقدام یا CTA است. همانطور که می‌دانید CTA مخفف عبارت “Call to action” به معنای «دعوت به اقدام» است و می‌تواند به شکل‌های مختلف (دکمه، لینک و…) طراحی شود. بهتر است رنگی که برای این قسمت در نظر می‌گیرید با رنگ متن و پس زمینه صفحه، متضاد باشد تا برجسته‌تر نمایان شود. این قسمت باید به راحتی قابل تشخیص باشد تا کاربر مجبور نشود برای پیدا کردن آن، به جستجو بپردازد.

معمولا برای CTA، طیف رنگ‌های آبی، سبز، قرمز و نارنجی متمایل به زرد، توصیه می‌شود. طیف رنگی قرمز به سرعت، جلب توجه می‌کند و مخاطبان را تشویق به انجام آن کار در همان لحظه می‌کند . طیف رنگ‌های سبز و آبی نیز می‌توانند حس اعتماد را برانگیز‌ند. برخی کارشناسان بر روی طیف رنگ‌های سبز و قرمز، تاکید بیشتری دارند به این دلیل که این رنگ‌ها برای افرادی که دچار کور رنگی هستند، قابل تشخیص است.

اما جالب است بدانید که شرکت Hubspot در یکی از مقاله‌هایش اعلام کرد که برای سوال «بهترین رنگ برای دکمه CTA چیست؟» هیچ پاسخ قطعی و مشخصی، وجود ندارد. جواب این سوال می‌تواند برای سایت‌های مختلف (با توجه به تم رنگی استفاده شده در صفحات) متفاوت باشد.

اگر در انتخاب رنگ برای CTA دچار سردرگمی شده‌اید می‌توانید از تست A/B، ابزار آمارگیر و یا ردیابی بازدیدکنندگان استفاده کنید یا می توانید در بخش کامنت ها بهترین رنگ را برای کال تو اکشن وب سایت خود از ما بپرسید.

امتیاز شما به این مقاله